Următorul guvern al Greciei ar putea deține un atu în valoare de aproape 395 de miliarde de euro dacă acesta va decide să urmeze cererile electoratului și să renegocieze acordul de salvare financiară convenit cu Uniunea Europeană.
Grecia datorează aproape 395 de miliarde de euro către deținătorii privați de obligațiuni, instituțiile financiare internaționale precum Fondul Monetar Internațional și Banca Centrală Europeană precum și către alți creditori, conform informațiilor compilate de Bloomberg. Aproape 252 de miliarde de euro din această sumă sunt datorați organizațiilor oficiale care s-au folosit de acest statut pentru a evita pierderile suferite de deținătorii privați de obligațiuni în urma restructurării datoriei Greciei acum două luni.
Posibilitate de renegociere sau de rupere a acordului
Electoratul grec și-a manifestat dorința clară de a renegocia termenii pachetului de salvare, termeni care au dus la introducerea unor măsuri de austeritate fără precedent începând cu 2010. Alexis Tsipras, unul dintre potențialii viitori prim-miniștrii, a promis că va rupe acordul de salvare financiară convenit cu UE. Având în vedere că, în prezent, datorează o sumă relativ egală cu economia Elveției, consecințele pentru contribuabili europeni ale ieșirii Greciei din zona euro ar putea fi extrem de grave.
„Grecia are niște atuuri importante pentru a-i convinge pe europeni să o lase mai moale cu austeritatea”, a declarat John Whittaker, economist la Lancaster University Management School, pentru Bloomberg News. „Toată lumea se teme de ieșirea Greciei din zona euro deoarece vor pierde bani și vor pierde capital politic”, a adăugat acesta.
Guvernele europene au pompat bani în Grecia de la începutul primului program de salvare, convenit în aprilie 2010, în încercarea de a păstra țara în cadrul zonei euro și de a dovedi că uniunea m