Pentru că povestea cu salvarea euro devine prea complicată, extremele scenei politice sunt în plin avânt. La Atena nu se găseşte soluţia unui Guvern în actuala constelaţie rezultată după alegeri. Cert e că dacă nu se va întâmpla nimic, atunci soarta monedei euro e ca şi pecetluită.
Populism şi naţionalism. Acestea sunt tendinţele principale rezultate după alegerile de duminica trecută. August. Până în august are Grecia timp să faca ceva la capitolul guvernare responsabilă. Daca nu va reusi, Atena va fi fortata sa paraseasca zona Euro. Si odata ce acest pas va fi fost facut, nimic nu va mai reprezenta o garantie pentru celelalte state membre ale uniunii monetare.
Pana atnci, populismul e in floare pentru ca oamenii s-au saturat. S-au saturat de rigori bugetare, de interdependenta statelor Euro si, mai presus de toate, de Germania. Asa ca ii cred pe politicienii simplisti care promit ca de maine “Gata cu austeritatea”, dar care spun in realitate “Gata cu reformele” care trebuie sa ne scoata din mlastina asta.
Nici cu nationalismul nu stam mai bine. E un fel de vaccin universal care vrea sa rezolve problemele peste noapte. Sarkozy s-a folosit de nationalism in campanie. Spania vrea sa salveze o banca desi regulile europene nu o mai permit. Italia se revolta impotriva presiunii din afara. Si presiunea din afara se traduce in “Germania”.
Exista acum o conditie primordiala de functionare a Uniunii Europene si aceasta este ca Francois Hollande sa renunte rapid la separarea ideilor de austeritate bugetara si crestere economica. Ele merg mana in mana, ele se pot sustine una pe alta si trebuie sa o faca. Altfel, nationalismul si populismul vor reprezenta sfarsitul constructiei europene.
Socialiştii la formarea Guvernului, vă rugăm! (Le Monde)
In Grecia, primele doua partide politice in ordinea voturilor de duminica au esuat i