Cei 60 de elevi din Hunedoara, implicaţi în campania „Descoperă”, împotriva abandonului şcolar, se pregătesc pentru sezonul de competiţii realizând mici „invenţii” inedite şi de mare utilitate.
Roboţi, circuite plastice, celule solare cu orientare automată, un alimentator wireless pentru calculator, un videomicroscop, o „fântână” reversibilă şi un robot hidraulic.Toate acestea sunt realizate de un grup de elevi implicați în campania "Descoperă" . Dar cel mai spectaculos experiment pe care l-au făcut copiii , în ultima perioadă, este, fără îndoială, cel prin care ei au reuşit să obţină aur din deşeuri electronice.
Un „bulgăre” de aur, la o tonă de pini
Copiii au scos metal preţios, în mod uimitor, de pe nişte plăci electronice ale unor calculatoare vechi, lipsite de valoare, care erau numai bune de dus la ghena de gunoi. Iniţial, ei au încercat să separe mecanic foiţa de aur de pe partea metalică mai puţin valoroasă, scoţând componentele aurite ale plăcii (pinii), unul câte unul, şi punându-i într-un borcan cu bile de rulmenţi vechi, reciclaţi, care a fost amplasat pe un motoraş în mişcare. Borcanul se rotea, pe principiul morii cu bile, în loc de apă lovind pinii şi exfoliind aurul, însă pentru că recipientul de sticlă s-a spart, echipa nu a reuşit să obţină pudra de aur mult dorită. Atunci profesorul care îi coordonează a venit cu o a doua variantă: obţinerea chimică a aurului de pe deşeurile electronice, folosind o substanţă puternic corozivă, „apa regală” (acid azotic şi acid clorhidric). Profesorul de fizică şi informatică, Mircea Nistor le-a spus că dintr-o tonă de pini de pe plăcile electronice numai bune de dus la tomberon, poate fi obţinută o jumătate de kilogram de aur. După ce au aflat şi acest „detaliu” copiii s-au amuzat o dimineaţă întreagă făcând calcule: cât aur ar putea obţine din toate deşeurile care le trec prin mână şi în cât