Nicolas Sarkozy s-ar putea confrunta cu mai multe anchete in procese de coruptie si finantarea partidului, dupa ce ramane fara imunitate prezidentiala.
Sarkozy a pierdut realegerea la Elysee in fata socialistului Francois Hollande, duminica, si va ramane fara imunitate la 15 mai, cand paraseste oficial functia, scrie Telegraph.
Presedintele in exercitiu a tinut ultima intalnire a cabinetului sau miercuri, cand le-a cerut colegilor sa nu fie "tristi sau amarati". El insusi ar putea fi insa chemat pentru interogare, fie ca martor, fie ca potential suspect, in cateva cazuri de coruptie, dupa data de 15 mai.
Judecatorii l-ar putea chema pe Sarkozy in cadrul anchetei cu privire la cel care a ordonat serviciilor franceze de informatii sa afle sursa jurnalisilor de la Le Monde care au publicat legaturile dintre guvernul lui Sarkozy si Liliane Bettencourt, mostenitoarea l'Oreal, prinsa intr-un scandal de evaziune fiscala si finantare ilegala a partidelor.
Sarkozy este suspectat ca a primit plicuri cu bani pentru campania din 2007 de la Bettencourt si fostul sau sot, Andre, al carui contabil a povestit judecatorilor ca femeia a retras 150.000 de euro pentru a-i da trezorierului campaniei lui Sarkozy. Sarkozy ar fi primit si direct bani de la mostenitoare, in timpul unei vizite personale, acuzatii negate in totalitate de presedinte.
Un alt caz in care a aparut numele lui Sarkozy este asa-zisa "afacere Karachi", o ancheta complexa cu privire la contractele de vanzare de arme.
Judecatorii verifica neregulile din finantarea campaniei prezidentiale a fostului premier Edouard Balladur, Sarkozy fiind pe atunci purtatorul de cuvant al campaniei acestuia si ministru al Bugetului. Magistratii il suspecteaza pe Balladur ca a primit comisioane ilegale din vanzarea de submarine franceze Pakistanului.
O anc