În Franţa a fost declanşată procedura de transfer al puterii la Palatul Elysée. Premierul François Fillon a prezentat joi demisia Guvernului său, deşi va continua să se ocupe de afacerile în curs până pe data de 15 mai, când Nicolas Sarkozy îi predă ştafeta lui François Hollande.
O atmosferă încărcată de nostalgie domneşte în prezent la Palatul Elysée şi la Palatul Matignon, spun comentatorii. "Nu fiţi trişti", le-a spus miercuri Nicolas Sarkozy miniştrilor convocaţi pentru un ultim Consiliu în jurul preşedintelui care îşi încheie mandatul.
Dreapta rămâne oarecum orfană în acest moment, întrucât Nicolas Sarkozy a precizat clar că nu se va implica în campania pentru legislative, că nu va mai participa la nici un scrutin prezidenţial în viitor şi că va ieşi din sfera politicii.
În apariţiile sale televizate de după înfrângerea la prezidenţiale, Nicolas Sarkozy afişează, în mod surprinzător, o formă bună, pare extrem de împăcat cu soarta, ba chiar oarecum uşurat, mulţumit că va începe altceva.
"Vom trăi ca toată lumea", a spus pe de altă parte în cadrul unui interviu soţia sa, Carla Bruni. Nicolas Sarkozy pare să viseze la o vacanţă mai lungă, întrucât, după cum a subliniat el, în ultimii zece ani a fost zi de zi în slujba statului francez, în prima jumătate a acestei perioade în calitate de ministru şi apoi în calitate de preşedinte. În cei cinci ani cât s-a aflat în fruntea statului, Nicolas Sarkozy s-a deplasat de 167 de ori în străinătate şi de 367 de ori în provincie... Un ritm extrem de alert, dar care a emanat din natura hiperactivă a preşedintelui.
Nicolas Sarkozy s-ar putea întoarce la meseria sa iniţială, aceea de avocat. În faţa sa i se deschide însă şi perspectiva unor misiuni pe plan internaţional, după modelul adoptat de fostul premier britanic, Tony Blair sau de fostul preşedinte american, Bill Clinton. În mod automat,