Statisticile sunt implacabile şi mai ales dure. Acestea relevă că peste 71% dintre studenţii instituţiilor de învăţământ superior din România „intră” în piaţa muncii direct…şomeri.
Este o situaţie tristă, mai ales că fiecare tânăr a visat, a sperat că va face în viaţă ce îi place, că va putea, şi nu spun cuvinte mari, să fie de folos ţării, semenilor. Este trist să întâlneşti, în marile complexe comerciale, absolvenţi de facultate pe patine cu rotile, este trist să întâlneşti în restaurante chelneri – absolvenţi care la vremea lor au învăţat pentru a avea ceva de spus în societate. Este dezarmant pentru profesori să-şi vadă foştii studenţi să facă muncă necalificată, să treacă de la o stare academică la una de semianalfabet.
Dar iată că studenţii se… organizează, în sensul că îşi „caută” viitorul şi nu singuri, ci cu profesorii şi angajatorii. Recent, o foarte serioasă asociaţie studenţească a iniţiat un proiect denumit „IT Challenge 4.0”, care are drept scop clar de a contribui laolaltă -profesori, studenţi şi angajatori – pentru ca la Universitatea Transilvania, în materie de IT, să se asigure o pregătire în perfect acord cu mersul vremii.
Iar acest lucru nu este întâmplător. Conducerea Facultăţii de informatică, precum şi alte facultăţi, au izbutit să dezvolte relaţii cu firme de prestigiu din ţară şi străinătate. La rândul lor, studenţii, entuziaşti şi chiar dornici de carte, încă din primul an izbutesc să se impună la marile firme de IT.
Recent, un fost cadru didactic al universităţii braşovene, Gheorghe Dobrea, în prezent unul dintre marii specialişti IT din România, spunea că foşti studenţi braşoveni pot fi găsiţi în poziţii cheie la Microsoft, iar marile companii de profil recrutează încă din anul al doilea studenţi de la Facultatea de Matematică şi Informatică din Braşov.
La rândul său, Rachela Wais, reprezentanta unei foarte ma