Iulia Vizi are 31 de ani şi a fost diagnosticată cu lupus în urma cu trei ani. De atunci, spitalele i-au devenit a doua casă, durerile prieteni, iar speranţa o lumină a unui far îndepărtat.
"Azi sunt bine, zâmbesc şi îmi beau cu plăcere cafeaua pe terasa însorită. Ieri a fost altfel. Durerile şi lipsa de perspectivă, schimbările fizice şi sufleteşti mă întristau. Dar toate au trecut. În ultimul an am întâlnit medici speciali, oameni care au întărit în mine ideea că fiecare om e unic, iar boala poate fi stăpânită. Încrederea e cheia. În cel care te tratează, în tine că vei reuşi să fii din nou un om în toată puterea cuvântului, în viitorul fără dureri. Speranţa şi încrederea că voi învăţa să trăiesc cu "lupul" din mine au izbândit in cazul meu", mărturiseşte Iulia.
În România, aproximativ 9.000 de persoane suferă de lupus, iar 9 din 10 pacienţi afectaţi de această boală sunt femei tinere, active, cu vârste între 15 şi 44 ani.
O boală greu de diagnosticat
Lupusul este o boală autoimună, imposibil de prevenit şi greu de diagnosticat. Cea mai frecventă şi severă formă de lupus, care afectează 70% dintre pacienţi este LES (Lupusul eritematos sistemic), o formă a bolii în care sistemul imun interpretează în mod eronat celulele, ţesuturile şi organele sănătoase ca fiind străine organismului şi generează autoanticorpi care atacă şi distrug celulele, ţesuturile şi organele sănătoase. Astfel, în LES apar afecţiuni ale unui organ sau mai multor organe interne, cel mai frecvent implicate fiind pielea, sistemul osteo-articular, rinichii, sistemul nervos, plămânii. Denumirea de lupus, utilizată încă din secolul XIII, descrie leziunile cutanate care apar în cadrul bolii, asemănătoare muşcăturii de lup.
Specialiştii estimează că pentru diagnosticarea lupusului este nevoie, în medie, de patru ani şi de consultarea a trei medici diferiţi. Lupusul este dif