Un kilogram de roşii din import a ajuns să coste în supermarket-uri cât unul de căpşuni, în condiţiile în care producătorii autohtoni de legume susţin că au renunţat la culturile de tomate pe care anul trecut s-au văzut nevoiţi să le vândă intermediarilor chiar şi cu 20 de bani kilogramul.
„Ne sufocă importurile de legume. Problema cea mai mare este importarea masivă în perioada în care noi ieşim cu trufandaua noastră”, a declarat pentru gândul Mircea Croitoru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Legume şi Fructe Matca. Fermierii din cadrul asociaţiei gălăţene cultivă o treime din suprafaţa de leguminoase din ţară.
În total, suprafaţa cultivată cu tomate a fost anul trecut de circa 49.000 de hectare, producţia fiind de circa 881.000 de tone, în creştere cu 14,6% faţă de anul precedent, potrivit celor mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică (INS). În ciuda anului agricol foarte bun, Croitoru susţine că fermierii au renunţat la culturile de roşii deoarece nu sunt deloc profitabile şi nu au cum să concureze cu preţurile tomatelor de import.
„În alte state europene se practică TVA diferenţiat pentru produsele de bază, nu 24% cum e la noi. Sămânţa, folia, motorina, toate s-au scumpit, iar noi nu avem cum să mărim preţurile. Cum să fiu competitiv când eu dau 6 lei pe benzină la pompă şi în altă ţări fermierii au subvenţie de 50% la carburant", a explicat Croitoru.
O altă problemă de care se plâng producătorii o reprezintă intermediarii care controlează pieţele din marile oraşe. De multe ori, producătorii ajung să-şi vândă recolta la preţuri foarte mici, produsele fiind foarte perisabile. „Fermierii care produc roşii nu au acces la pieţe şi n-au de ales. Trebuie să-şi vândă marfa prin intermediari. Şi dacă tu ai roşii ajunse la maturitate, ele nu ţin mai mult de 3-4 zile. Eşti nevoit să le dai mai ieftin, decât să nu iei