Orice modificare în locuinţă necesită autorizaţie de construcţie, chiar dacă spargeţi ziduri de BCA.
Moda "bucătăriilor americane" sau "open-space" a prins repede la români, care s-au apucat să spargă pereţii locuinţelor după bunul plac.
Puţini au ţinut cont de faptul că legea le permite să facă renovări atât timp cât nu modifică structura de rezistenţă, adică stâlpii, grinzile, pereţii de rezistenţă exteriori şi interiori.
Regula este valabilă inclusiv pentru zidurile constuite din BCA, nu doar pentru cele din beton.
"Îmi renovez apartamentul şi m-am hotărât să desfiinţez cămara pentru a mări bucătăria. De asemenea, la peretele comun dintre bucătărie şi hol am decupat un metru pentru că intenţionez să fac un fel de bar. Toate acestea le-am făcut fără să am autorizaţie, iar un vecin m-a reclamat. Inspectorii care au venit în control m-au pus să refac structura iniţială ca să nu primesc amendă", spune Dan din Bucureşti.
Interdicţii în apropierea unităţilor militare
În astfel de situaţii, reclamaţiile locatarilor sunt perfect îndreptăţite, întrucât renovările făcute după ureche pot slăbi structura de rezistenţă a blocului.
Dacă intenţionaţi să faceţi modificări în apartament, să spargeţi sau să construiţi pereţi sau să vă extindeţi locuinţa în spaţiile comune (mansardă, uscătorie), aveţi nevoie de o autorizaţie de construcţie de la primărie.
În caz contrar, veţi fi obligat să refaceţi structura iniţială sau riscaţi amenzi usturătoare, cuprinse între 1.000 şi 100.000 de lei. Certificatul de urbanism e primul act pe care trebuie să-l solicitaţi primăriei.
În acest document sunt trecute toate informaţiile despre spaţiul respectiv, dar şi o serie de avize şi aprobări (de la salubritate, mediu, gaze etc.). Dacă lucrarea vizează şi proprietatea comună a scării, de exemplu pereţii comuni cu holul sau cu casa scării, aveţi ne