Trei arheologi danezi au alcătuit o carte de bucate compusă din 77 de reţete de mâncăruri gătite de-a lungul timpului,
începând cu Epoca de Piatră
Vă este poftă să mâncaţi ceva deosebit? Ei bine, dacă v-aţi săturat de meniuri tradiţionale româneşti, pizza, paste, sandvişuri şi tot felul de salate, vă puteţi aventura să încercaţi măcar una dintre reţetele „culese“ de arheologii danezi din meniurile care, potrivit lor, s-ar fi bucurat de popularitate în Epoca de Piatră. Potrivit Daily Mail, cel puţin teoretic, preparatele făcute pe baza acestor reţete, dintre care unele sunt vechi de 16.000 de ani, nu ar avea de ce să nu fie gustoase, având în vedere că ingredientele sunt, în general, carne de vânat, fructe şi legume proaspete şi diverse condimente. Cartea de bucate, intitulată „Călătorie culinară prin istorie“, este foarte bine structurată, reţetele fiind clasificate în funcţie de anotimp, şi include meniuri gătite în Epoca de Piatră, pe vremea Imperiului Roman, dar şi în timpul vikingilor şi în Evul Mediu. Echipa de arheologi danezi a compilat reţetele folosind ca punct de plecare ustensilele de bucătărie folosite în acele timpuri şi diverse opere de artă ce descriu mesele servite pe atunci, dar au analizat totodată fragmentele umane descoperite în situri şi rămăşiţe de „materie primă“ găsite pe pereţii vaselor aduse la lumină în timpul săpăturilor.
Reţetele ar putea fi pe placul persoanelor cărora le place să experimenteze în bucătărie. Multe dintre felurile de mâncare presupun o muncă destul de grea în bucătărie şi unele necesită ingrediente ciudate precum „liquamen“ - un fel de sos de peşte fermentat care conţine sare, peşte, oregano şi suc de mere - însă se poate spune că toate reprezintă o provocare chiar şi pentru cei mai pricepuţi bucătari.
Proba practică
Sara Reardon, reporter al publicaţiei New Scientist, a avut cur