Daca zona euro se va sparge, acesta va fi un inceput al spargerii Uniunii Europene, a declarat analistul politic si economic Thierry de Montbrial, prezent la lansarea cartii sale "Jurnal Romanesc".
El a afirmat ca Tratatul de la Maastricht din 1992 a fost creat pentru "a concentra fortele centrifuge de largire rapida a UE", iar principala idee emanata de tratat a fost moneda comuna euro.
"Euro a fost un succes excesiv. Am inceput atat de bine incat am largit prea repede zona euro, de exemplu Grecia. Mizele sunt foarte mari: daca zona euro se sparge, va fi inceputul spargerii UE. Va fi inversul a ceea ce s-a realizat la Maastricht. Ceea ce se va intampla nu depinde de Romania", a declarat Thierry de Montbrial la o intrebare a Jurnalului National.
Intrebat cum ar caracteriza acum relatiile dintre Romania si Franta, el a spus ca "Franta nu a facut tot ceea ce trebuia de 20 de ani insa constat ca-n ultimii ani Romania a fost mai interesata de axa Bucuresti-Londra-Washington sau Bucuresti-Berlin decat de apropierea de Paris". De asemenea, chestionat care e zestrea cu care Romania a intrat in UE, el a comparat aderarea tarii noastre cu o reintoarcere in familie nu cu o nunta. "In comunism, cu Albania mai aveam relatii, dar cu Romania nu. Sigur, Romania era un element de culoare in politica externa, dar nimic mai mult", a completat el.
Thierry de Montbrial a mai precizat ca acum China s-a recuperat foarte bine economic deoarece nu a avut decat o generatie de comunista, pe cand Romania a avut doua iar Rusia, trei.
El a povestit in timpul conferintei o anecdota despre prima sa intalnire din 1990 cu presedintele de atunci, Ion Iliescu. Zbura de la Cluj la Bucuresti si avea un program atat de strict incat trebuia sa ajunga imediat la Cotroceni. Insa avionul a avut o intarziere iar soferul nu stia la ce poarta a Palatului sa-l lase. Cand, intr-un