Modul de a aborda in viitor problema “baietilor destepti” este de a realiza o piata energetica deschisa, transparenta si publica, cu speranta ca peste 5-10 ani va exista un sistem echitabil in care companiile mici sau mari, cu sau fara implicatii politice, vor putea cumpara enegie la acelasi pret, a declarat seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro.
El spune ca FMI nu va forta un nou acord cu Romania dupa incheierea celui actual si sfatuieste guvernul sa nu se grabeasca in procesul de adoptare a monedei euro, intrucat acest pas necesita o economie flexibila si competitiva.
Cititi in continuare un interviu cu Jeffrey Franks, cel care dupa incheierea misiunii actuale ii va preda stafeta lui Erik Jan de Vrijer, urmatorul negociator-sef al FMI in Romania.
Wall-Street.ro: Guvernatorul Mugur Isarescu a declarat ca Romania nu ar mai trebui sa semneze un nou acord cu FMI dupa incheierea celui din prezent. Credeti ca tara este pregatita sa iasa de sub aripa FMI?
Jeffrey Franks: Romania trebuia sa ia singura aceasta decizie. Sunt tari care considera cooperarea cu FMI o unealta folositoare in a le ajuta in cazul unor situatii economice sensibile.Totodata, alte state decid ca pot exista fara acordul cu FMI. Noi nu vom forta un nou program cu Romania, autoritatile vor hotari daca doresc un nou acord. Pana acum cooperarea a decurs foarte bine si daca partea romana este interesata de un nou acord sunt convins ca vom avea discutii in aceasta directie. Dar, nu va exista nicio presiune din partea noastra in negocierea unui nou acord.
W-S.ro: Credeti ca Romania este pregatita sa intre intr-o perioada de crestere sustenabila. Care sunt punctele forte si care sunt slabiciunile tarii?
Jeffrey Franks: In ultimii 3 ani am realizat progrese vizibile pentru ca