MedAlert este o platformă online pentru sesizarea abuzurilor şi a cazurilor de corupţie din sistemul medical românesc, destinată pacienţilor şi medicilor. Cazurile raportate, sub protecţia anonimatului sau nu (la alegerea reclamantului), sunt investigate într-un proces transparent.
Proiectul a fost gândit de o echipă de trei jurnalişti experimentaţi (Laurenţiu Diaconu-Colintineanu, de la RFI, Sanda Nicola, de la Digi 24 şi Vlad Mixich, de la Hotnews) şi a devenit realitate după ce a câştigat finanţare în cadrul concursului Restart România, o competiţie menită să sporească implicarea civică, întrecere generos sprijinită de Ambasada SUA în România.
Astăzi, la sediul „Romanian American Foundation“, pe strada Gina Patrichi, la numărul 6, s-a dat, deci, startul unei platforme care şi-a propus să schimbe ceva în sistemul medical românesc. Cei trei ziarişti stau la prezidiu, alături de ambasadorul american Mark Gitenstein, de Esther Blythe, viceambasador al Marii Britanii în România, şi de doctorul Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Peste ani s-ar putea să ne aducem aminte aceste nume.
Aflăm: MedAlert este destinat pacienţilor nevoiţi să dea şpagă, dar şi medicilor care nu mai vor să fie complici tăcuţi ai abuzurilor. Statisticile nu iartă – frecvenţa cazurilor de corupţie în sistemul de sănătate s-a dublat în ultimii 10 ani. „Cea mai gravă boală a sistemului medical este corupţia“, spune Laurenţiu, şi nimeni nu îl poate contrazice. În doar câteva ore de la anunţarea inaugurării MedAlert, la radio, la evenimentul de lansare oficială erau deja 15 sesizări înregistrate. Mark Gitenstein e optimist că MedAlert va demonstra că „platformele din mediul virtual pot genera schimbare în mediul real“. Speră: „Abia aştept să văd cum vor folosi românii MedAlert pentru a îmbunătăţi sistemul de sănătate, crescând transparenţa acestuia“.
„Veţi