In mod surprinzator, cel mai teribil populism de inceput de mandat si campanie electorala n-a venit de la Guvernul Ponta. El a fost livrat, in chiar ziua instalarii noului cabinet, de catre parlament, dupa o reteta deja folosita in cazul salariilor profesorilor - unanimitate.
Asadar, Camera Deputatilor, decizionala, a adoptat fara niciun vot impotriva legea de amnisitie fiscala dedicata functionarilor publici. Initiava legislativa i-a apartinut UDMR, dar a fost imbratisata cu mare veselie de toate partidele politice.
Despre ce este vorba? Curtea de Conturi a constatat ca aproximativ 300 de mii de functionari publici, mai ales din adminstratia locala, au incasat in perioada 2008-2010 sporuri ilgale. Numai in 2008, potrivit Curtii de Conturi, suma platita ilegal se ridica la peste 250 de milioane de euro. In total, ar fi vorba despre 0,18% din PIB.
UDMR a motivat aceasta aministie prin faptul ca atat beneficiarii, cat si platitorii ar fi fost de buna credinta si de vina ar fi fost interpretarea eronata a unor prevederi legale. De exemplu, in cazul sporurilor cuprinse in contractele colective de munca Ministerul Muncii a inregistrat aceste contracte fara nicio obiectie. In plus, arata UDMR, deciziile instantelor de judecata in astfel de cazuri au fost neunitare, unele impunand restituirea, altele nu. Iar daca ar trebui sa dea banii inapoi, functionarii vizati ar ramane cu salarii derizorii.
Dincolo de aceste explicatii cand avocatesti, cand umanitare, decizia este scandaloasa si discriminatorie. Scandaloasa pentru ca un furt din banul public, desi dovedit, ramane nesanctionat. Niste oameni au incasat niste bani pe care nu ar fi trebuit sa-i incaseze. Cineva a gresit, cineva este vinovat pentru aceasta situatie. Poate ca nu sunt functionarii in cauza. Atunci sunt cei care au semnat actele prin care le erau acordate sporuril