Recentele evenimente din Romania, inclusiv declaratiile guvernamentale privind legea electorala si legea minoritatilor, precum si chestiunea facultatii de la Targu Mures, sunt prilej de ingrijorare, a declarat, joi, secretarul de stat din ministerul ungar al Afacerilor Externe, Zsolt Nemeth.
Nemeth a afirmat ca in ultimii ani relatiile romano-ungare au fost caracterizate de respect reciproc si recunoasterea intereselor celuilalt, ceea ce a rezulta in multe proiecte de succes, scrie politics.hu.
Ar fi o greseala, continua Nemeth, "daca promitatoarea dezvoltare a relatiilor ungaro-romane s-ar termina si aceasta ar fi o greseala nu numai din punct de vedere al celor doua tari, ci ar dauna si stabilitatii Europei Centrale si cresterii si prosperitatii".
Oficialul ungar a adaugat ca este inca posibil sa se evite acest pericol si ca guvernul maghiar are vointa politica de a face asta.
Un nou guvern de stanga si-a inceput activitatea, luni, in Romania, si una dintre primele sale masuri a fost prevenirea creerii unei sectii maghiare la Universitatea din Targu Mures, explica publicatia citata. Reprezentantii Guvernului au afirmat ca sistemul reprezentarii proportionale va fi eliminat si un nou sistem de alegeri va fi bazat numai pe candidaturi individuale. Acestia au explicat si ca legea minoritatilor va fi aprobata fara capitolul privind autonomia culturala.
Csaba Tabajdi, parlamentar ungar din partea socialistilor, principala formatiune de opozitie, a afirmat, intr-un comunicat trimis joi presedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, si liderului Aliantei Progresive a Socialistilor si Democratilor, Hannes Swoboda, ca activitatile noului guvern roman "nu par a fi prietenoase cu minoritatile, ci zadarnicesc realizarile relatiilor etnice ungaro-romane".
Acesta a adaugat ca masurile impotriva minorit