Unul din zece hard disk-uri din laptopuri sau PC-uri, aruncate la gunoi, conţin informaţii personale care pot fi recuperate, conform unui studiu efecutat de britanicii de la NCC Group.
Dintr-un total de 200 de hard disk-uri care au fost achiziţionate la o licitaţie pe Internet, 11% conţineau informaţii personale, 37% conţineau diferite informaţii, 38% nu au fost formatate corespunzător, iar 14% erau defecte.
Pe hard discurile care conţineau informaţii personale britanicii au găsit nu mai puţin de 34.000 de fişiere importante precum copii scanate de paşapoarte, certificate de nastere, chitanţe de la bănci, diferite informaţii bancare, poze de familie şi informaţii medicale.
Graham Clueley, consultant la firma de securitate Sophos, spune că multe dintre hard disk-urile care se vând pe internet provin de la calculatoarele aruncate de companii şi nu este neapărat vina angajatului, ci a celor care ar fi trebuit să şteargă corespunzător informaţiile de pe hard disk.
Pentru a fi siguri ca informaţiile de pe hard disk-ul defectat sau din laptopul stricat nu ajung pe mâna cui nu trebuie, există mai multe programe la care puteţi apela. Unul dintre acestea este DBAN . Programul necesită mult timp pentru a efectua operaţiunile de ştergere, fiind necesar ca hard disk-ul să fie conectat la un PC, însă este gratuit şi foarte eficient.
Un alt program este Drive eRazer Ultra de la WiebeTech. Cu acest program hard disk-ul poate fi şters fără ca el să fie legat la un PC, iar operaţiunea durează câteva ore. O metoda mai rudimentară, dar extrem de eficientă, o reprezintă distrugerea hard disk-ului cu o bormaşină prin găurire.