Se misca placile tectonice in maruntaiele serviciilor secrete din Romania. Din mai multe directii sunt semne ale unor schimbari la varf. Ceea ce amplifica tensiunile si asa declansate in urma inversarii polilor politici romanesti. Cel care risca sa-si piarda influenta este Presedintele Traian Basescu. Motiv pentru care si el da semne de nervozitate.
Statutul juridic al serviciilor secrete este diferit. SRI si SIE se afla atat la mana Presedintelui, cat si la mana Parlamentului. In timp ce alte servicii secrete, cum ar fi STS si SPP, depind de CSAT. Numai ca, atat in Parlament, cat si in CSAT, polii de putere s-au inversat. USL detine acum majoritatea. Va rata oportunitatea de a-i smulge din mana Presedintelui instrumentele pe care acesta le-a utilizat pana acum impotriva adversarilor sai politici? Presedintelui Traian Basescu ar trebui sa i se ia serviciile nu neaparat de dragul marcarii unor noi puncte importante in lupta pentru putere, ci mai ales pentru a le depolitiza. Pentru a le scapa de povara, resimtita dureros de catre lucratorii acestora, a manipularii politice.
Tiberiu Iacob, de la Inpolitics, remarca, pe buna dreptate, ca noua majoritate ar putea promova proiecte legislative mai vechi, care confera Parlamentului o autoritate mai mare privind numirea si destituirea sefilor SRI si SIE si ca, pe de alta parte, celelalte servicii, intre care SPP si STS, necontrolate pana acum de Parlament, si-ar putea schimba si conducatorii, si statutul. Eu adaug la cele de mai sus faptul ca, si cu legislatia existenta, conducerea serviciilor secrete poate fi schimbata fulgerator.
S-a spus despre Ioan Rus ca este omul lui Traian Basescu, strecurat in Guvernul USL. Iata ca tocmai l-a schimbat pe seful Jandarmeriei. Numindu-l pe cel care fusese dat afara din aceasta functie, in urma faimoasei demonstratii in care 10.000 de persoa