La Curtea de Apel Cluj a avut loc, vineri, un nou termen în dosarul în care omul de afaceri Gicu Gânscă, prezent în Top Forbes, directorul general al SSIF BT Securities, Rareş Nilaş, şi alte persoane au fost trimise în judecată de către procurorii DIICOT, pentru manipularea pieţei de capital.
La termenul de astăzi au fost audiaţi trei martori: Ioan Blaga, fost director al firmei ACI Bistriţa, precum şi Ioan Aşchilean, şeful ACI Cluj, şi Mariana Rusnac, o angajată la una dintre firmele lui Gicu Gânscă.
Omul de afaceri Gicu Agenor Gânscă, directorul general al SSIF BT Securities, Rareş Nilaş, şi alte trei persoane au fost trimise în judecată de către procurorii DIICOT, pentru manipularea pieţei de capital.Conform rechizitoriului, cei doi, precum şi Ana Maria Oprean (agent de servicii de intermedieri financiare), Sergiu Dan Dascăl (director operaţiuni la SSIF BT Securities SA) şi Horea Ionuţ Boboş (economist la Target Capital Cluj) au fost trimişi în judecată pentru manipularea pieţei de capital, iar un avocat, Victor Rusa, a fost trimis în judecată, în acelaşi dosar, pentru mărturie mincinoasă. Conform rechizitoriului, Gânscă, administrator al mai multor societăţi, unele dintre ele cu profil de construcţii, este acuzat de manipularea bursei de capital în formă continuată, după ce a cumpărat pe baza unui antecontract de vânzare-cumpărare acţiuni la firma ACI Bistriţa, iar ulterior a oficializat tranzacţia pe bursă, pentru a-i da un aspect de legalitate.
Procurorii susţin că Gânscă a încheiat în 2007 cu directorul ACI Bistriţa, Ioan Blaga, un antecontract de vânzare-cumpărare, tranzacţia vizând două pachete de acţiuni, formate din 343.092 de acţiuni, respectiv de 3,66 milioane acţiuni. Tranzacţia la bursă s-a derulat la preţul stabilit înainte prin antecontractul de vânzare-cumpărare a acţiunilor. Conform procurorilor, Gânscă a manipulat burs