O companie implicată într-o anchetă de corupţie în Spania este suspectată că a câştigat un contract public cu Compania de Apă Braşov folosind documente falsificate. Societatea germană Ludwig Pfeiffer acuză corupţia din România în licitaţiile pentru lucrările publice din fonduri europene.
Compania de Apă Braşov, societate ai cărei principali acţionari sunt Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Braşov, a organizat în toamna anului trecut o licitaţie pentru construirea unor colectoare de apă uzată şi staţii de epurare în Ghimbav, Feldioara şi Codlea, precum şi pentru o aducţiune nouă de apă în zona Stupini Feldioara. Bugetul pus la dispoziţie pentru acest proiect depăşea 21 de milioane de euro, iar banii proveneau din fonduri europene. La licitaţie s-au înscris câteva firme româneşti, dar şi două internaţionale: consorţiul spaniol Peyber Hispanica şi societatea germană Ludwig Pfeiffer. Criteriul final de atribuire a contractului a fost "preţul cel mai scăzut". Totuşi, deşi compania spaniolă a ieşit abia pe locul patru, a fost desemnată câştigătoare.
Situaţia a fost posibilă deoarece firmele de pe primele trei locuri au fost descalificate de comisia de evaluare braşoveană pe motiv că nu au respectat caietul de sarcini şi au dosarele incomplete.
Uite recomandare, nu-i recomandarea
Totuşi, reprezentanţii Ludwig Pfeiffer, societatea care a ieşit pe locul cinci, susţin că şi Peyber Hispanica ar fi trebuit să fie descalificată pentru că a folosit documente false în dosarul depus la licitaţie. Caietul de sarcini pentru lucrarea de la Braşov cerea ca şeful de şantier prezentat de fiecare dintre participanţi să aibă experienţă bogată în domeniu aducţiunilor de apă şi canalizare şi recomandări favorabile. "Peyber Hispanica a prezentat o recomandare eliberată de Primărie Comunei Săsciori, din Alba, dată în favoarea domnului Vasile Bogdan, desemnat c