Campania electorală pentru alegerile locale din 10 iunie debutează astăzi şi se încheie în sâmbăta de dinaintea scrutinului. Bătălia dintre zecile de mii de candidaţi înscrişi este mai acerbă ca niciodată, fiind primul an când nu mai există un tur doi.
Primarii vor fi aleşi după modelul preşedinţilor de consilii judeţene: într-un singur tur, iar câştigător este candidatul care obţine cele mai multe voturi. Listele de partid se păstrează doar la consilierii judeţeni (respectiv ai municipiului Bucureşti) şi locali (respectiv ai primăriilor de sector).
La fel ca în 2008, când schimbarea sistemului de vot i-a determinat pe mulţi parlamentari să nu mai candideze deloc sau să-şi încerce norocul la o funcţie în administraţia locală, şi acum avem mulţi senatori şi deputaţi dispuşi să părăsească fotoliile din Casa Poporului pentru a conduce un oraş sau un judeţ. Poate cel mai sonor nume de candidat este cel al ex-premierului Emil Boc, care încearcă să se reîntoarcă la Primăria Cluj-Napoca. În categoria foştilor membri ai guvernului deveniţi candidaţi îl găsim şi pe Cseke Attila (ex-ministru al Sănătăţii, candidat la Primăria Oradea).
Candidaţi controversaţi
Aşa cum ne-au obişnuit deja, politicienii nu se împiedică în „amănunte" de genul acuzaţii de incompatibilitate, dosare la DNA sau chiar arestări când şi-au pus în minte să obţină un nou mandat. Evident, este vorba de mandatele de şef de CJ (a se citi şef de judeţ) sau de primar în municipiile reşedinţă de judeţ. Adică, acele funcţii cu bugete considerabile şi putere de decizie pe măsură.
Într-un top al candidaţilor cu probleme, figurează la loc de cinste Antonie Solomon, primarul Craiovei, candidat din partea UNPR. Acuzat că ar fi primit mită pentru a emite o autorizaţie de construcţie ilegală şi chiar arestat (perioada martie-septembrie 2010), Solomon nu doar că mai vrea un mandat, dar