Statul evreu a fost avertizat că se va confrunta cu o revoltă de proporţii în Cisiordania: şase prizonieri palestinieni aflaţi în greva foamei riscă să moară.
Grupările militante palestiniene, dar şi politicienii moderaţi palestinieni au avertizat că cei câţiva ani de relativă linişte s-ar putea duce pe apa sâmbetei şi că ar izbucni conflicte violente dacă cei 1.600 de prizonieri aflaţi în greva foamei în închisoarea israeliană ar muri de foame, scrie "The Telegraph".
Comitetul internaţional al Crucii Roşii a precizat săptămâna aceasta că primii şase prizonieri care au intrat în greva foamei sunt la un pas de moarte. Niciunul dintre aceştia nu a mai mâncat în ultimele 50 de zile. În starea cea mai gravă se află Thaer Halahleh şi Bilal Diab, care nu au mai mâncat de 74 de zile. Respectiv, cu o zi mai mult decât Kieran Doherty, militantul irlandez care a supravieţuit cel mai mult grevei foamei din închisoarea Maze, din 1981.
Militanţii palestinieni au recurs la acest gest ca sfidare a autorităţilor israeliene şi în semn de protest faţă de încarcerarea fără proces. Însă întreaga poveste s-a transformat într-o adevărată criză pentru Israel. Marea majoritate a celorlaţi 1.600 de deţinuţi protestează în schimb pentru condiţii mai bune în închisoare. Cei mai mulţi se află în greva foamei de 24 de zile şi tot mai mulţi au nevoie de îngrijiri medicale.
Încep ciocnirile
Circa 700.000 de palestinieni au fost încarceraţi la un moment dat în închisori israeliene, potrivit ONG-urilor. Criza poate trece oricând dincolo de zidurile închisorii: au existat deja ciocniri violente între mannifestanţi şi forţele de securitate israeliene. Însă dacă vreun prizonier ar muri, ar declanşa o asemenea furie încât ar putea reînvia resentimentele care au declanşat ce-a de-a doua Intifadă (2000), spun rudele deţinuţilor.
Jihadul Islamic Palestinian, o grupare mil