Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că este de acord cu eliminarea totală din legea votului uninominal pur a pragului electoral, pe modelul Marii Britanii, care simplifică lucrurile şi generează sistemul cu două formaţiuni mari în Parlament, relatează Mediafax.
"Da, susţin, sunt de acord cu eliminarea totală a pragului electoral, pentru că, aşa cum a argumentat public şi senatorul Şova, în momentul în care mergem pe varianta maximală a uninominalului, nu mai discutăm despre prag. Pur şi simplu, câştigătorul în fiecare colegiu, fără nicio excepţie, va câştiga mandatul de parlamentar", a spus Crin Antonescu.
Întrebat de ce această modificare nu s-a realizat de la Senat, unde legea a fost adoptată săptămâna aceasta, Antonescu a arătat că a fost un proiect de lege care, în primă versiune, a încercat să echilibreze cumva lucrurile în felul acesta.
"Eu am avut de la început părerea că trebuie eliminat pragul electoral", a adăugat liderul PNL.
Crin Antonescu şi-a exprimat opinia că, prin eliminarea pragului electoral, nu se va produce o fragmentare a clasei politice.
"O asemenea formulă simplifică lucrurile, în sensul că ea generează şi întreţine, după exemplul Marii Britanii, sistemul cu două mari partide, cu două forţe politice", a spus preşedintele liberal.
El a respins şi asemănarea dintre legea uninominaului în această formulă şi legea din perioada comunismului.
"Nu cred că există niciun fel de comparaţie cu perioada '48-'89, pentru că atunci nu exista posibilitatea liberă de a candida şi de a alege. Nu avem un partid unic în Rromânia şi nu cred că Marea Britanie se află şi s-a aflat de mai bine de o sută de ani în comunism", a spus Antonescu.
Senatorul PSD Dan Şova a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că pragul electoral, menţinut în Legea Ponta-Antonescu privind uninominalul într-un singur tur, va fi sc