Expoziţia retrospectivă "Carol Popp de Szathmari - pictor şi fotograf" a fost vernisată în Spaţiile Medievale ale Muzeului Naţional Cotroceni, joi, cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la naşterea artistului, informează instituţia muzeală şi va putea fi vizitată până pe 10 august.
Expoziţia retrospectivă organizată la iniţiativa Muzeului Naţional Cotroceni cuprinde peste 400 de lucrări de o mare valoare patrimonială, printre care: albumele de fotografii "România alu M.S. Domnitorulu Carolu I" (1868), "Albumul Resbelului 1877-1878", portretele familiilor domnitoare - Mariţica Bibescu, Barbu Dimitrie Ştirbei, Elisabeta Ştirbei, Alexandru Ioan Cuza, Elena Cuza, Carol I de Hohenzollern, principesa Elisabeta. Nu vor lipsi din expoziţie imagini ale Palatului Cotroceni (1834 şi 1868), Carol I în biroul de lucru de la Cotroceni, proiectul pentru stema ţării în timpul lui Alexandru Ioan Cuza, vedere panoramică a oraşului Bucureşti din Dealul Spirii (1870) şi Turnul Colţei, cromolitografii reprezentând carele simbolice de la serbarea încoronării regelui Carol I şi a reginei Elisabeta din 1881.
Carol Popp de Szathmari s-a născut la 11 ianuarie 1812 la Cluj-Napoca, unde a urmat cursurile Colegiului Reformat, avându-l profesor de desen pe Samuel Nagy. Avea să devină ucenicul lui Franz Neuhauser, un pictor vienez stabilit în Sibiu şi considerat în acea perioada cel mai bun pictor transilvănean, în atelierul căruia a studiat portretistica. A aprofundat studiul desenului la Viena şi apoi la Roma, iar la 19 ani, în 1831 a vizitat pentru prima oară Bucureştiul, unde se va stabili definitiv în 1843 şi unde îşi va deschide un atelier fotografic. A călătorit în Austro-Ungaria, Elveţia, Italia (mai întâi în Lombardia, apoi la Roma şi în Sicilia), Anglia, Franţa, Rusia (Peninsula Crimeea), Imperiul Otoman (Constantinopol) şi de trei ori în Asia, unde a vizitat Libanul, Sir