DEFINIŢIE: ÎMBÂRLIGÁT, -Ă, îmbârligaţi, -te, adj. (Despre coada sau coarnele unor animale) Care este îndoit în formă de arc şi, de obicei, îndreptat în sus; (despre o situaţie, stare etc.) confuz, încurcat; complicat.
La câte belele avem pe cap în România de ani buni, nu o fi inflaţia cea mai mare dintre ele. Totuşi, scumpirile continue nu numai că distrug puterea de cumpărare a celor mai mulţi dintre noi, dar reprezintă şi puternice lovituri pentru milioane de oameni care nici nu mai ştiu cum să îşi planifice bugetul familial. În materie de preţuri, ce a fost valabil ieri, nu mai e valabil azi şi ce e valabil azi nu mai e valabil mâine. Şi nu de ieri, de azi, ci de 20 de ani.
Prin urmare, este normal să tresărim când ne gândim la inflaţie. Şi cum o sursă de inflaţie este, conform manualului, finanţarea deficitului bugetar, cu bani noi, de către sistemul bancar, putem fi îngrijoraţi ca nu cumva banca centrală să nu fie excesiv de prietenoasă, ajutând nemeritat un buget de stat care nu se restructurează.
Neliniştea este reală în opinia publică şi orice eveniment mai ciudat are reverberaţii în această direcţie. De exemplu, desemnarea domnului Florin Georgescu în funcţia de ministru de Finanţe, unde a ajuns direct de la BNR. Acest episod a fost invocat de către doi analişti financiari în cadrul unor discuţii telefonice pe care le-am avut în pregătirea unui articol privind evoluţia cursului de schimb. Domnii Florin Cîţu şi Călin Rechea - unul a deţinut o funcţie importantă la o bancă, dar nu mai este în sistem, celălalt încă este analist pentru o bancă în numele căreia nu a vorbit niciodată - au adus în discuţie acest aspect, al numirii în fruntea politicii fiscale a cuiva care vine direct de la autoritatea de politică monetară.
Faptul că cei doi analişti au vorbit neîntrebaţi despre aspect (discuţia privind leul şi politica monetară mergea