Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, declară, pentru Jurnalul Naţional, că, în momentul de faţă, nu se întrevede pericolul iminent ca băncile din România să aibă nevoie de susţinere financiară din partea statului. „Suntem într-o criză de supraconsum şi nu se întrevede acel avânt care să lanseze un nou ciclu de creştere economică. Încă nu avem motive de îngrijorare, dar, BNR este pregătită cu mai multe etape de măsuri care să asigure funcţionarea băncilor care s-ar afla sub presiune, fără a se umbla la buzunarele contribuabililor”, susţine Vasilescu.
Oficialul BNR a fost rugat să comenteze recentul incident semnalat de BBC, având în prim plan una dintre cele mai mari bănci ale lumii – JP Morgan, din Statele Unite. Conducerea JP Morgan a admis, ieri, cu seninătate, că tocmai a pierdut două miliarde de dolari, prin „greşeli, neglijenţă şi prostie”.
Vasilescu s-a ferit să comenteze explicaţiile halucinante ale directorului executiv al JP Morgan, dar a spus că ar trebui respectată „regula Volker, care este de bun simţ şi prevede că nicio bancă nu se poate lansa în investiţii speculative, jucându-se cu depozitele clienţilor şi fără ca aceştia să beneficieze (în caz de succes – n.r.)”.
Consilierul guvernatorului a mai comentat aserţiunea profesorului Mark Williams, de la Boston University, cum că „plătitorii de taxe şi impozite ar trebui să fie atenţi cu privire la aceste pierderi provenite din tranzacţiile băncilor. În ultimă instanţă contribuabilii trebuie să salveze aceste bănci prea mari să cadă”. Vasilescu consideră că nu se poate afirma, cu tărie, că salvarea băncilor de către SUA şi UE, cu bani publici, este un demers util. „E prea devreme să concluzionăm dacă a fost bine sau nu că s-a intervenit pentru salvarea marilor bănci. Doar istoria va putea da un verdict”.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, declară, pentru