Romania este traversata de un fluviu, este o tara cu deschidere la mare, cu multe rauri mari si are si o delta unica in Europa.
Are mai multe oportunitati „acvatice” decat multe alte tari din Uniunea Europeana. Dar, din nefericire, nu stie sa profite de acest fapt. Si nu stie sa profite la ceea ce este cel mai important atunci cand ai atatea rauri. Adica la pescuit! Econtext va prezinta un clasament cu totul inedit despre pescuit. O analiza asupra pescuitului in toate tarile din comunitatea europeana. Mai precis, va aratam cum stau statele din UE la flota de pescuit.
Nu ne vom axa insa pe numarul de nave de pescuit pe care-l au tarile europne, deoarece acest lucru poate fi lipsit de valoare, intrucat sunt vase mai mici si mai mari, etc. Vom masura insa flota de pescuit din alta perspectiva: vom arata care este puterea totala a navelor de pescuit din tarile europene. Puterea in kilowatti! Cu alte cuvinte, vom arata cati kilowatti au impreuna toate vasele de pescuit din fiecare stat din UE. Datele sunt valabile pentru anul precedent si provin de la Directia Generala Afaceri Maritime si Pescuit din cadrul Comisiei Europene.
Din cele 27 de state, lipsesc informatii despre cinci tari (Austria, Cehia, Luxemburg, Slovacia si Ungaria). Din statele ramase, cea ma puternica flota de pescuit (dupa puterea in kilowatti a navelor de pescuit) este detinuta de catre Italia, fapt normal avand in vedere ca este o tara inconjurata de ape. Flota de pescuit a Italiei are o putere de peste 1 milion de kilowatti (1.111.999 de kilowatti, mai exact).
Pe urmatoarea pozitie se plaseaza Franta, alt stat cu o suprafata mare si care este inconjurata de ape. Flota ei de pescuit are o putere de 996.189 kilowatti!
Si unde este Romania in acest clasament? Din nefericire, la coada clasamentului. Flota noastra de pescuit este de aproape 170 de ori mai slaba decat cea a It