Principala inechitate din sistemul sanitar românesc este între mediul urban şi cel rural, iar autorităţile ar trebui să ofere anumite avantaje pentru medicii din mediul rural, a afirmat, ieri, preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoaie, în cadrul unui forum pe teme medicale. "În mediul rural, în România, locuieşte aproximativ 46% din populaţie şi doar 7% dintre medicii care profesează în ţară sunt din mediul rural", a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România, adăugând că din aceştia 7%, aproximativ 97% sunt medici de familie. "Ar trebui să existe anumite avantaje pentru medicii de familie din mediul rural. Trebuie oferite anumite stimulente pentru ca aceştia să meargă să profeseze acolo. De asemenea, este nevoie şi de politici intersectoriale", a detaliat Vasile Astărăstoaie. Acesta a mai spus că medicina comunitară trebuie să se dezvolte sub coordonarea medicului de familie.
De asemenea, Cătălin Petrencic, medic primar din comuna Mănăstirea, judeţul Călăraşi, este de părere că este nevoie de dezvoltarea medicinei comunitare, dar nu trebuie ca medicii de familie să devină medici comunitari şi că ar fi mai bine dacă anumite investigaţii simple ar putea fi efectuate şi de medicii de familie. În ceea ce priveşte noua lege a sănătăţii, Cătălin Petrencic a explicat că pachetul de bază trebuie să fie mai lax şi să nu fie exclusă prin această reformă populaţia defavorizată. "Toată lumea trebuie să aibă asigurat pachetul de bază. Cine poate să plătească pentru el să plătească, iar pentru cine nu poate, trebuie să plătească Ministerul Sănătăţii", a explicat medicul.
Principala inechitate din sistemul sanitar românesc este între mediul urban şi cel rural, iar autorităţile ar trebui să ofere anumite avantaje pentru medicii din mediul rural, a afirmat, ieri, preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoaie,