MVP-ul finalei Europa League de pe Naţional Arena şi jucătorul lui Atletico Madrid care a pus fotbalul magic în reţeta sărbătorii de la Bucureşti: "Vreţi un trofeu? Luaţi-l pe Falcao!"
"Tata îmi spunea mereu, în copilărie: insistă pe colţul lung, fă-ţi loc să şutezi spre bara a doua! După primul gol de aseară, cred că l-am făcut fericit!". Brunetul cu plete de abanos care spune asta are 1,77m şi 26 de ani.
Rîde larg, cum doar columbienii o fac, zguduind aerul în jur. Tocmai ce şi-a explicat magia de la primul gol al finalei, cînd în minutul 7 s-a întors pentru o fracţiune de secundă spre poarta lui, deşi era în careul advers: pregătea nebunia care s-a oprit în vinclu. Falcao. Radamel Falcao Garcia Zarate.
Să fii născut pentru recorduri
Din Santa Marta, portul Caraibelor, şi pînă la noaptea finalei bucureştene, Falcao a marcat goluri şi a doborît recorduri. Tatăl lui a jucat fundaş, fiul se consacră în profilul atacantului complet: tehnică, şut, viteză, joc de cap. La 13 ani şi 112 zile, puştiul debutează în liga a doua columbiană. Vîrsta, record absolut pentru fotbalul columbian. La 14 ani înscrie primul gol la profesionişti. Miercuri, pe Naţional Arena, a ajuns la cota 116.
Era de mic fan Millionarios Bogota şi s-a refugiat aici în 2000, după ce Velez Sarsfield nu l-a păstrat în urma trialurilor. Dar s-a consacrat la River Plate: după 9 ani grei (2001-2009) în care şi-a rupt ligamentele încrucişate, fireşte, la o fază la care a înscris!, şi în care a revenit intrînd în Dream Team-ul fotbaliştilor din cele două Americi (2007) şi cîştigînd Clausura (2008).
Golgeterul nebun după Iisus
L-a cumpărat Porto, în iulie 2009, pentru 5.500.000 de euro. Mult? Puţin? Răspund cifrele uluitoare: două sezoane pe "Dragao", golgeterul Portugaliei (2010) şi cel mai bun jucător al campionatului (2011), un titlu naţional, două Cupe şi