Expertii Ministerului Justitiei sustin intr-o expertiza recenta ca Rodica Stanoiu a scris note informative pentru fosta Securitate sub pseudonimul Sanda. Concluziile expertilor grafologi se regasesc la dosarul in care fostul ministru al Justitiei a contestat decizia de colaborare cu Securitatea a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii din 2006. Expertii MJ arata in expertiza depusa la dosar in februarie 2012 ca notele informative comparate cu inscrisurile fostului ministru al Justitiei din perioada 1963 -2006 au fost realizate de una si aceeasi persoana: Rodica Stanoiu.
Fostul ministru al Justitiei se judeca la Curtea de Apel Oradea cu CNSAS pe decizia de colaborare cu fosta Securitate. In 2006, CNSAS a emis o decizie de colaborare cu Securitatea pentru Rodica Stanoiu. Rodica Stanoiu, fost ministru al Justitiei in cabinetul Nastase, intre anii 2000 si 2004, ar fi dat note informative, sub numele conspirativ "Sanda", incepand cu anul 1983 pana in anul 1987, arata CNSAS in documentele depuse la dosar. CNSAS noteaza ca, in data de 30 noiembrie 1982, fosta Securitate a propus contactarea "in scopul exploatarii informative a lui Stanoiu Mihaela Rodica", care, intre 1983 si 1985, ar fi furnizat informatii semnate cu numele "Sanda", iar intre 1986 si 1987 ar fi semnat note informative sub numele conspirativ "Georgeta", "fiind in legatura cu locotenent colonel Oprisor Onitiu si locotenent colonel Marian Ureche", de la serviciul 160, al carui profil era "problema justitiei".
In 2007, Rodica Stanoiu a contestat decizia CNSAS. Initial, procesul s-a judecat la Curtea de Apel Bucuresti, dupa care a fost mutat la Curtea de Apel Oradea. In acest moment la dosar a fost administrata o noua expertiza realizata de expertii INEC, institutie aflata in subordinea Ministerului Justitiei.
In cazul colaborarii Rodicai Stanoiu cu S