Nu intotdeauna ketchup-ul a avut la baza rosia, asa cum il stim azi. Daca ar fi ramas in formula sa initiala, azi ne-am fi pus peste cartofii prajiti pasta de peste.
Pentru ca, dupa cum relateaza Gizmodo, acesta era ingredientul de baza. Prima referire la ketchup in limba engleza, cand pasta era numita "katchop", a fost intr-o carte numita Compleat Housewife, publicata in 1727. Aceasta oferea reteta unui sos care continea, printre altele, 12 pana la 14 pesti (ansoa), vin alb, otet din vin alb, ghimbir, usturoi, ardei iute, nucsoara, coaja de lamaie, ridiche.
Ai putea crede ca in niciun caz nu era ceva apetisant, insa cu siguranta nu era asa, din moment ce reteta a tot fost retiparita pana in secolul XIX, inclusiv.
Reteta s-a mai schimbat pe parcurs, ajungand sa inglobeze ciuperci, nuci, struguri si chiar stridii, insa continutul de sare si otet a ramas intotdeauna mare, astfel incat ketchup-ul sa poata sta pe raftul magazinelor multa vreme.
Rosiile au intrat in ecuatie abia pe la sfarsitul secolului XVIII-lea, venindu-le si lor randul, la un moment dat.
In SUA, ketchup-ul a inceput sa fie imbuteliat si vandut in anii 1820. Heinz a inceput sa vanda ketchup abia in in 1876, iar in anii anii '30, incercand sa obtina mai multa consistenta de la rosii, a inceput un program de crestere a acestora, pentru a avea mai mult control asupra produsului lor. Nu foarte multe s-au schimbat de atunci, lansand la o parte tehnologia.
Nu intotdeauna ketchup-ul a avut la baza rosia, asa cum il stim azi. Daca ar fi ramas in formula sa initiala, azi ne-am fi pus peste cartofii prajiti pasta de peste.
Pentru ca, dupa cum relateaza Gizmodo, acesta era ingredientul de baza. Prima referire la ketchup in limba engleza, cand pasta era numita "katchop", a fost intr-o carte numita Compleat Housewife, publicat