Înalta Curte de Casație și Justiție a Justiție(ICCJ) a decis, vineri, că Mircea Dinescu, fost membru al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității(CNSAS), nu va mai avea voie să ocupe o demnitate publică pe o perioadă de trei ani.
Contactat de reporterii „Adevărul", Mircea Dinescu a explicat atât motivul pentru care consideră că Justiția a dat acest verdict, precum și principiul filosofic care stă la baza conceptului de „incompatibilitate".
„Mi se pare destul de ciudată decizia Înaltei Curți, avât în vedere că eu am câștigat acest proces acum 3 ani, când am reușit să demonstrez că nu eram administrator la firma mea de capre. Eu am cedat responsabilitățile firmei mele de crescut capre unui inginer. Boul care a anunțat că eu sunt incompatibil însă, ar fi trebuit să știe că eu nu mai sunt membru al CNSAS", a explicat Dinescu.
„Nu e incompatibil să crești capre și să studiezi dosare ale fostei Securități"
Scriitorul Mircea Dinescu a subliniat, însă, că „incompatibilitate nu înseamnă că eu creșteam capre în timp ce studiam dosarele Securității. Conceptul de incompatibilitate a fost creat ca ministrul Transporturilor, spre exemplu, să nu aibă firme de asfaltat. Nu e incompatibil să crești capre și să studiezi dosare ale fostei Securități".
Astfel, Dinescu evidențiază importanța incompatibilității în funcțiile publice care îți pot aduce beneficii materiale private.
„Cei care au făcut poliție politică se pot prevala că ar fi fost condamnați când eram eu incompatibil“
În opinia lui Dinescu, toată povestea are o bătaie mai lungă: „titirezul acestei povești este că cei care au făcut poliție politică și au fost descoperiți de mine se pot prevala pentru că ar fi fost condamnați când eu eram incompatibil."
Toată această poveste, spune Dinescu, îi amintește de o întâmplare dinainte de '89.
„Eu și Radu Tudoran ne-