Rata anuala a inflatiei a coborat in aprilie, ca urmare a ieftinirii alimentelor, la 1,8%, nou minim istoric, cresterea preturilor de consum fata de martie fiind de doar 0,07%. Ce va fi pana la sfarsitul anului?
Anuntul a fost facut de Institutul National de Statistica. Datele prezentate de INS sunt sub nivelul celor anticipate de analisti. Acestia estimau inflatia anuala la 2-2,5%.
In luna aprilie 2012, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au scazut cu 0,1%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare si tarifele serviciilor au crescut cu 0,2%, se arata in comunicatul INS.
Melania Hancila, economistului sef al Volksbank, a declarat, intr-o analiza DailyBusiness.ro ca inflatia lunara a avansat in aprilie in ritmul obisnuit, crescand preturile la carburanti, legume, fructe. Un alt factor care a determinat cresterea inflatiei lunare este deprecierea leului in fata monedei europene.
Cat va fi inflatia la finalul anului?
Analistul economic Dragos Cabat estimeaza o rata anuala a inflatiei de 3-3,5% la sfarsitul lui 2012, in timp ce economistul Claudiu Cazacu este putin mai pesimist si vede o rata de pana la 3,7%.
"Pentru a doua jumatate a anului este asteptata o crestere a inflatiei. Inflatia anualizata ar putea ajunge la 3,5 - 3,7% la finalul anului", a aratat Cazacu.
"Riscuri moderate privind inflatia pot proveni in lunile urmatoare dinspre deprecierea leului in fata euro si a dolarului american. Oferta de produse agricole nu va mai constitui cel mai probabil un factor de limitare a presiunilor preturilor, iar o redresare a consumului pe seama majorarii veniturilor in sectorul public ar favoriza de asemenea presiuni inflationiste in crestere moderata", a mai spus oficialul X-Trade Brokers.
Potrivit estimarilor guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, rata a