Francois Hollande, preşedintele ales al Franţei, intenţionează să transforme concedierile realizate de companiile "sănătoase" într-un proces dureros din punct de vedere financiar, pentru a obliga marii angajatori precum General Motors să adopte o abordare „morală“, a declarat un consilier al acestuia.
Hollande, care îşi va prelua atribuţiile pe 15 mai, a declarat înainte de victoria în alegeri că va încerca să impună penalizări financiare companiilor profitabile care anunţă concedieri doar pentru a-şi mări preţul acţiunilor, informează Reuters.
Pe fondul concedierilor în masă anticipate la companii precum Carrefour, General Motors şi Peugeot-Citroen, principalul consilier al viitorului preşedinte, Michel Sapin, a spus că Hollande va încerca să-şi pună în practică angajamentul cât mai rapid. Sapin, considerat drept posibil viitor prim-ministru sau ministru de Finanţe, a spus că obiectivul unei astfel de măsuri este ca aceste concedieri să devină "extrem de costisitoare".
General Motorsa anunţat miercuri că ia în calcul închiderea unei fabrici la Strasbourg, în estul Franţei, iar Peugeot Citroen va închide în acest an un centru mare de producţie la nord de Paris. Există temeri că şi Carrefour va desfiinţa 3.000-5.000 de locuri de muncă, deşi viitorul director general al grupului, George Plassat, a refuzat să confirme acest fapt la discuţiile de joi cu sindicatele.
Hollande s-a angajat să tempereze austeritatea din Europa, să creeze 150.000 de locuri de muncă, cu ajutorul statului, şi să încerce inversarea trendului ascendent al şomajului, în prezent de aproape 10%, pe parcursul mandatului său de cinci ani