Printre participanţii la Euroinvent, expoziţia europeană a creativităţii şi inovaţiei, desfăşurată zilele acestea la Iaşi, s-au numărat şi inginerii iranieni Robabeh Jazaei şi Bahareh Kafash Kazazi, două femei ce zâmbeau entuziasmate de sub vălul islamic pe care-l purtau europeneşte, fără "cortina" pe faţă.
Două dintre proiectele lor sună preţios cam aşa: "Concret-based composite structure", denumire tradusă de organizatori în "Nouă structură compozit pe bază de beton", şi "Impact of consciousness field on strength& crystallization of cement", fără denumire românească: o puteţi găsi dumneavoastră dacă vă ţin muşchii!
Pe scurt, pentru a nu intra în detalii tehnice complicate, în cele două invenţii este vorba despre structuri de siguranţă, betoane, ciment şi alte elemente "zgâlţâibile", care, potrivit celor două inginere, sunt foarte sigure.
Le-am întrebat pe tinerele inventatoare iraniene dacă le-a venit cumva ideea proiectelor lor după ce s-a întâmplat tragedia de la New York a turnurilor gemene, cunoaşteţi dumneavoastră istoria. Mi-au răspuns politicos că fac astfel de lucruri încă de când nu ajunseseră la facultate, dar e posibil să fi lucrat şi subconştientul, mai ales după ce SUA a fost crunt lovită de teroriştii islamici.
Precizăm faptul că Robabeh Jazaei este "master science of civil engeenering (structure)", fiind absolventă de Azad University of Damghan, facultatea de inginerie civilă. Bahare Kazazi este şi ea deosebit de titrată. A absolvit Zanjan University din Iran în 1999, secţia inginerie civilă, dar a participat la cursuri de specializare în domeniu atât la Teheran, cât şi în Armenia.
Menţionăm faptul că la Euroinvent Iaşi, ediţia din acest an, a IV-a, au sosit inventatori din ţări precum Coreea de Sud, Croaţia, Indonezia, Egipt, Republica Moldova, Iran şi Turcia. Alături de oamenii de ştiinţă