Depistarea sindromului Down în primele luni de sarcină se poate face acum prin metode noi, susţin specialiştii din domeniu.
Metoda Fetal Medicine Foundation împreună cu Brahms Kryptor reprezintă standardul mondial unanim acceptat şi certificat pentru screeningul biochimic de prim trimestru şi îndeplineşte cu succes criteriile de înaltă calitate ştiinţifică cerute de Fetal Medicine Foundation, London (FMF), a spus dr. Marius Vicea Calomfirescu, medic obstetrică ginecologie, într-o conferinţă de presă.
El a evidenţiat că părinţii pot afla încă din primele luni de viaţă ale fătului dacă acesta prezintă risc crescut de anomalii, malformaţii fetale şi pot apela în consecinţă la diferite posibilităţi terapeutice. Aceste tehnici sunt mai fidele şi nu prezintă risc pentru sarcină, ca amniocenteza, a precizat medicul.
Sindromul Down apare la copiii care sunt născuţi de mame de peste 35 de ani
Confuzia care se face în general la clinicile de specialitate este următoarea: nu orice dublu test poate depista sindromul Down, de aceea este necesar să se facă testele prin metoda Fetal Medicine Foundation, a subliniat dr. Calomfirescu.
„Transmitem pe această cale un apel către toate clinicile din România să introducă în gama de servicii metoda Fetal Medicine Foundation de examinare ecografică şi calcul de risc bazat pe analizele de sânge (biochimia) Brahms Kryptor, familiile din ţara noastră şi copiii noştri având nevoie de un viitor sigur, lipsit de griji”, a mai spus dr. Marius Vicea Calomfirescu. Acesta a adăugat că pentru un rezultat bun e nevoie de un aparat acreditat şi de un specialist care să interpreteze bine rezultatele.
Din păcate, în România doar câteva clinici au în dotare această aparatură necesară efectuării unui test atât de necesar: Medicul a explicat că sindromul Down apare la copiii care sunt născuţi de mame de peste 35 de a