Cercetarea arheologică dedicată Autostrăzii Soarelui este aproape de final. În prezent, specialiştii constănţeni şi bucureşteni implicaţi în acest proiect lucrează pe segmentul Medgidia-Cernavodă.
După cum a declarat dr. Traian Cliante, unul dintre coordonatorii săpăturilor, pe acest ultim tronson care va încheia lucrarea la autostradă a fost descoperită recent, aproape de oraşul Cernavodă, o aşezare medievală şi sunt în cercetare zeci de locuinţe străvechi scoase la lumină pe o suprafaţă
restrânsă.
„Vorbim de o aşezare medievală timpurie destul de modestă. Importantă este valoarea ştiinţifică a acestei aşezări şi a materialelor descoperite", a precizat arheologul.
Depozit de materiale
Săpăturile în valul de piatră au scos la iveală ceramică specifică sec. X-XI. De asemenea, au fost descoperite piese utilizate în traiul zilnic, unelte agricole întregi, cum ar fi cuţite de plug, străpungătoare sau brăzdare. În plus, au fost cercetate unelte din os şi corn pentru grădinărit.
După cum apreciază specialiştii, este posibil ca această comunitate medievală să fie mai mare. Se vorbeşte chiar despre un lanţ de aşezări în zonă, despre un complex militar, pentru că în valul de piatră sunt, din loc în loc, urmele unor castre. Pe valul de pământ care se intersectează cu autostrada a lucrat echipa de arheologi din Bucureşti, de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan" şi de la Muzeul Naţional de Istorie al României. Aceştia au găsit resturi de la un miez de piatră, atacat însă de lucrări agricole de amploare, de pildă de sistemul de irigaţie care a funcţionat în urmă cu peste 20 de ani.
De asemenea, „moştenirea" subterană a fost afectată de terasările pentru livezi, pentru exploatarea agricolă. În plus, într-o altă zonă de cercetare de pe tronsonul Medgidia-Cernavodă au fost scoase resturile unei necropole de la sfârşitul epoci