Redresarea economică a Statelor Unite se petrece „mai rapid decât era estimat”, chiar și în condițiile în care cererea insuficientă pe piața de consum continuă să reprezinte un risc, a declarat Larry summers, fost secretar al Trezoreriei Statelor Unite (funcție echivalentă cu cea de ministru de Finanțe) în timpul mandatului Bill Clinton.
„Dacă vom compara ce s-a întâmplat în această recesiune cu alte recesiuni care au avut un antecedent similar, ne-am redresat mult mai rapid decâtera estimat în această recesiune”, a declarat Summers în cadrul unui interviu acordat CNBC.
Vezi care este opinia lui Obama cu privire la răspunsul Uniunii Europene la criza datoriilor suverane
Citește despre campania electorală a lui Obama și despre noul său slogan, „Forward!”
Volatilitatea a scăzut
Acest lucru, însă, „nu este un motiv de satisfacție”, consideră Summers, și „foarte multe rămân încă de făcut”. Summers consideră că recesiunea care afectează Statele Unite poate fi comparată cu cea care a afectat Japonia în anii 90 ai secolului trecut sau cu marea criză din anii 30, economia americană fiind „într-o situație mult mai bună datorită unor politici puternice de răspuns”.
Summers a observat că indicele de volatilitate CBOE (VIX), considerat, în general, drept un bun indice al nivelului îngrijorărilor pe piață, se află sub valoarea normală din punct de vedere istoric, el scăzând „mai mult de două treimi de la începutul administrației Obama, fapt care contrazice criticile oponenților acestuia”. În prezent, indicele VIX se situează la 18,83, cu mult sub valoarea atinsă în octombrie 2008, în mijlocul crizei financiare, de 79,13.
Summers, care a mai deținut și funcțiile de director al Consiliului Economic al administrației Obama și cea de președinte al Universității Harvard, consideră că politicile implementate de administrați