Cele mai multe atacuri au loc atunci când utilizatorii ignoră mesajele de avertizare
Cele mai noi ameninţări de e-banking sunt de cele mai multe ori nedetectabile
România a devenit un punct de interes şi pentru criminalii virtuali, care caută să-i lase fără bani pe cei care folosesc serviciile de plăţi şi tranzacţii online. Deşi nu apar în topul celor mai mari ameninţări active, programele maliţioase ce vizează astfel de servicii sunt o adevărată provocare pentru cei care se ocupă cu securitatea online. Absenţa lor din topurile lunare realizate de producătorii de soluţii de securitate online şi antivirus este datorată faptului că mereu poartă o altă semnătură sau sunt de multe ori nedetectabile şi necesită metode speciale de scanare pentru a putea fi depistate.
Potrivit reprezentanţilor BitDefender, în primul trimestru peste 8% din "producţia" de programe malware la nivelul României este reprezentată de ameninţări de tip banking. "Mereu în topurile noastre, printre cele mai importante ameninţări se află nume precum Trojan.Autoruninf.gen sau Sality, care sunt deja cunoscute. Însă ceea ce nu se ştie e că în primele trei luni ale acestui an circa 8,1% din producţia de programe maliţioase este reprezentată de malware-ul bancar. Faptul că nu se află printre cele mai frecvente atacuri este din cauză că poartă mereu alte semnături, iar cele mai noi ameninţări sunt nedetectabile", a declarat într-o conferinţă Bogdan Botezatu, senior e-threat analyst la BitDefender.
Principalele pericole în momentul de faţă vin de la reţelele de infractori virtuali care folosesc generatoarele de malware bancar Carberp, SpyEye şi Zeus, care sunt urmărite de autorităţile internaţionale.
Care sunt cele mai importante măsuri de precauţie?
Potrivit specialiştilor de la BitDefender, măsuri de precauţie sunt necesare nu doar din partea băncilor,