Premierul Victor Ponta a anunţat vineri că guvernul va propune pentru anul viitor un proiect de buget incluzând cote diferenţiate de impozitare pentru veniturile persoanelor fizice, de 8%, 12% şi 16%. Sistemul ar urma să fie introdus de la 1 ianuarie 2013, în cazul în care USL va câştiga alegerile din toamnă, a precizat primul ministru.
Astfel, din 2013, cota de impozitare de 16% ar urma să fie aplicată doar salariilor de peste 1.600 de lei, în vreme ce salariile de până în 800 de lei, cât propune USL să fie salariul minim, ar urma să fie taxate cu 8%, iar cele între 800 de lei şi 1.600 de lei cu 12%.
În plus, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, în emisiunea Gândul Live, că, pe lângă impozitarea mai redusă a salariilor, Guvernul USL intenţionează să reducă contribuţiile la asigurările sociale CAS la angajator cu 5 puncte procentuale, începând din 2013.
Reducerea CAS la angajator cu 5 puncte procentualedin 2013
"Pe lângă această impozitare mai mică a salariilor, noi vrem să introducem şi o cotă mai mică a contribuţiilor la asigurările sociale pentru angajator. Corelate, cred că vor face foarte bună oferta noastră pentru angajator. Nivelul reducerii va fi stabilit la construcţia bugetului pe 2013. Propunerea noastră de anul trecut era pentru o reducere a CAS la angajator cu 5 puncte procentuale", a declarat, în emisiuneaGândul Live, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.
Întrebată dacă propunerea a fost discutată şi cu oficialii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Câmpeanu a spus că singura restricţie din partea FMI va fi încadrarea într-un anumit deficit bugetar.
"Ei (FMI-n.red.) nu vor să ne pună nouă restricţii în ce priveşte programul de guvernare. Singura constrângere este ca noi să ne înscriem într-un anumit deficit. Dacă vom reuşi acest lucru, ei vor accepta măsurile pe care le vom propune", a arătat Câmpeanu.
S