UPDATE Premierul Victor Ponta a anunţat, joi seara, că a cerut Academiei Române ca un grup de specialişti să verifice acuzaţiile de plagiat formulate de opoziţie la adresa ministrului Educaţiei şi a precizat că, dacă aceste acuzaţii vor fi confirmate, Ioan Mang va trebui să demisioneze, potrivit Mediafax.
Consiliul Naţional de Etică analizează patru articole semnate de Ioan Mang, despre care se bănuieşte că ar fi plagiat alte lucrări ştiinţifice mai vechi. Consiliul va elabora un raport final, dar decizia sa este una care are doar titlu de recomandare, urmând a fi validată de un departament al ministerului aflat chiar în subordinea lui Mang.
Cazul Mang poate lua aspectul unui conflict de interese. Potrivit unor surse din cadrul Ministerului Educaţiei, în acest moment la Consiliului Naţional de Etică (CNE) au ajuns două sesizări referitoare la patru articole semnate de Ioan Mang despre care există suspiciuni de plagiat. Următoarea şedinţă a Consiliului va fi joi, dar, din cauza volumului mare de muncă (este vorba de sute de sesizări de plagiat care vizează oameni de ştiinţă români din toate domeniile), este puţin probabil ca situaţia lui Mang să fie dezbătută.
Decizia se ia cu două treimi din voturi
Consiliul este obligat să se pronunţe în cel mult 90 de zile din momentul în care Ioan Mang va fi înştiinţat de acuzaţiile care i se aduc. Anterior, Consiliul de Etică are obligaţia de a anunţa Universitatea din Oradea - la care Mang este profesor - că a declanşat o anchetă privind acuzaţiile de plagiat. În momentul în care oricare dintre sesizările care-l vizează pe Mang va ajunge în dezbatere, două persoane alese, fie dintre cei 11 membrii ai Consiliului, fie dintre membri celor trei comisii ale consiliului (de ştiinţe naturale, ştiinţele vieţii, ştiinţe umaniste), vor fi însărcinate cu dosarul Mang.
Trebuie precizat că a