În urmă cu 228 de ani, în data de 11 mai, limba germană a fost introdusă de împăratul Iosif al II-lea ca limbă oficială în întregul Imperiu Habsburgic, inclusiv în Transilvania. În aceşti ani, raporturile Transilvaniei cu limba germană s-au schimbat într-un ritm şi cu o amplitudine de nebănuit. După o perioadă de regres în faţa ofensivei limbii franceze, apoi a celei ruse şi, mai ales, a limbii engleze, limba germană reîncepe să devină importantă în comunicarea internaţională.
În acest context actual, în care populaţia română a Braşovului a înţeles că o cale certă de dezvoltare viitoare a copiilor lor este prin intermediul limbii germane, în care populaţia română a Braşovului investeşte în pregătirea copiilor prin intermediul creşelor, grădiniţelor şi şcolilor cu predare în limba germană, să nu uităm că ceea ce se încearcă a se obţine acum a fost cândva firesc şi oficial în inima acestui burg. Limba germană face parte din istoria şi tradiţia Braşovului. Limba în care s-au exprimat Leibniz sau Goethe, Kant sau Schopenhauer, mai recent Wittgenstein sau Habermas, este şi limba în care s-a exprimat Beethoven – ale cărui acorduri s-au transformat în Imnul Europei – dar şi marii noştri gânditori, amintindu-l aici numai pe Constantin Noica, cel ce prefigura viitorul comunităţii europene în splendida sa lucrare în limba germană, De Dignitate Europae.
„Să ne bucurăm de această zi a limbii germane în Transilvania spre a înţelege că spiritul german, rigoarea germană, modelul investiţional german sunt posibile doar adaptate culturale şi modelate, bineînţeles, prin intermediul limbii germane“, spune Christian Macedonschi, candidat la Primăria Brașov din partea FDGR.
În urmă cu 228 de ani, în data de 11 mai, limba germană a fost introdusă de împăratul Iosif al II-lea ca limbă oficială în întregul Imperiu Habsburgic, inclusiv în Transilvania. În aceşti ani, rapo