Adulţi cu hobby de adolescenţi. N-au avut când erau mici. Nu contează, au acum! Inginerul Ștefan Diaconescu face jucării care costă cât o garsonieră
Sursa: CODRIN PRISECARU
Sunt bărbaţi în toată regula, bine poziţionaţi social, au bani mult peste medie, dar se joacă aidoma copiilor. Cu toţii sunt intelectuali: avocaţi, doctori, politicieni, judecători, arhitecţi sau ingineri. Atâta doar că jucăriile lor sunt extrem de scumpe. Un "joc" complet poate ajunge să coste peste 30.000 de euro. Jucăriile lor sunt electrice, fragile şi extrem de delicate.
Nu le place să iasă în evidenţă cu straniul lor hobby. Mulţi i-ar considera nişte ciudaţi. De fapt sunt persoane normale cu o pasiune care în Germania, de pildă, e una banală. Sunt îndrăgostiţi de modelismul feroviar. Mai clar, se joacă cu trenuleţe electrice. Care, culmea, nu sunt considerate jucării!
"Colecţionarii"
"Clienţii mei sunt de trei feluri", spune Ştefan Diaconescu, un inginer automatist de 61 de ani care, la începutul anilor ’90, şi-a transformat pasiunea în afacere. E proprietarul singurului magazin din Bucureşti în care găseşti locmotive, vagoane, şine, macaze şi un număr nedefinit de elemente de decor necesare atât de frumoaselor diorame cu temă feroviară.
"În primul rând sunt «colecţionarii», ca mine. Cei ce cumpără modele cât mai exacte, vârf de gamă, executate între 50 şi 100 de exemplare şi pentru care preţul nu contează. Produse de firme elveţiene: Micrometakit sau Metropolitan. Da’ ei le pun în vitrină, nu le exploatează", explică inginerul în timp ce butonează o garnitură de tren ce se învârte într-o mini- dioramă în magazinaşul său de vizavi de facultatea de Drept.
Media de vârstă: 40-60 de ani
Inginerul Ştefan Diaconescu face şi profilul clienţilor care-i trec pragul prăvăliei. "Clienţii cumpără 90% pe