Muncitori supravegheați de specialiști ai Muzeului Județean de Istorie și Arheologie au început săpăturile în Piața Cetății din Baia Mare. Primele oseminte, datând din secolul al XIV-lea, au fost deja descoperite.
Pe locul respectiv se știe că a existat o biserică din secolul al XIV-lea, iar lângă ea a fost un cimitir, motiv pentru care muzeografii sunt convinși că vor mai găsi oseminte.
Primele săpături au dus la descoperirea unor oseminte în situl arheologic unde au început săpăturile în urmă cu două zile. Specialiștii din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie (MJIA) Maramureș spun că pe locul unde au început să lucreze a fost o biserică parohială din secolul al XIV-lea, iar în jurul acesteia cu siguranță a fost un cimitir.
CLICK AICI PENTRU IMAGINI DIN PIAȚA CETĂȚII
Specialiștii spun că, cel mai probabil, ceea ce vor găsi vor fi oseminte și diferite obiecte cu care morții au fost îngropați. "Primăria vrea ca pe locul unde a fost biserica Sfântul Ștefan să fie puse dale, pentru a se marca fosta biserică. Săpăturile sunt tocmai pentru a vedea unde au fost zidurile bisericii. Aceasta se pare că a fost distrusă prin secolul al XVIII-lea, de aceea se află această ridicătură de teren în această zonă", a explicat muzeograful Dan Pop, care conduce lucrarea. "Ieri am găsit primele oase. Știm că aici a fost un cimitir, însă ce vom mai găsit de-acum înainte nu știm, dar ne așteptăm să fie monede și diferite obiecte cu care morții au fost îngropați", a mai explicat el.
Proiectul ar putea fi schimbat
Potrivit specialiștilor din cadrul muzeului, Primăria are un proiect de reabilitare a Pieței Cetății, iar pentru a realiza aceste lucrări e necesar să se facă "descărcarea arheologică", adică să se caute vestigiile istorice ce ar putea exista în zona respectivă. "Facem săpături preventive, dete