Directorul Bwin pentru Europa de Est vorbeşte în ProSport despre mafia pariurilor care a cuprins mai toate campionatele din această parte a continentului.
Thomas Tzokas nu urmează tiparul tipului corporatist. Fost sportiv, nu însă de perfomanţă, şi fan al lui Olympiakos, directorul Bwin în Europa de Est vorbeşte deschis despre problemele legate de trucarea meciurilor pentru pariuri şi despre modul în care piaţa ilegală de pariuri afectează companiile legale. Printre rânduri, Tzokas admite şi implicarea unor agenţii de pariuri în această industrie a partidelor aranjate.
Domnule Tzokas, le place românilor să joace la pariuri?
În software-ul nostru, în România vedem mai mult gaming decât gambling.
Puteţi explica diferenţa dintre gaming şi gambling?
Gaming fac userii ocazionali. Se strâng mai mulţi prieteni să se uite la un meci şi mai pariază câţiva euro. E mai mult pentru distracţie. Gamblerii sunt cei care investesc o parte importantă din câştigul lor lunar în aşa ceva. Gamblingul am observat că are o conotaţie negativă, adică dependenţa. Dar noi, într-o colaborare cu Harvard, am dezvoltat un program de protejare al userilor.
Sunt oameni suspecţi cărora le monitorizaţi pariurile?
În primul rând, avem un departament uriaş care se ocupă de pariuri sportive. Avem un alt departament, unul în care investim masiv, de monitorizare. Semnalizăm pariorii cu un comportament bizar.
"Când se pariază mult pe un rezultat ciudat, blocăm cotele!"
Cum îi semnalizaţi?
Ştim că acea persoană este un parior profesionist. Vedem continuitatea pe care o are în pariere. Noi îi semnalizăm pe aceşti oameni - pariori din toată lumea - după comportament. Apoi, dacă vedem un trend ciudat de a paria. Adică dacă se mizează sume mari pe un rezultat care are o şansă foarte mică să iasă. Atun