Sunt unele dintre cele mai apreciate delicatese din întreaga lume şi cresc chiar în Marea Neagră. Midiile, căci despre ele vorbim, sunt cultivate în România într-o singură fermă, la Agigea. Cu toate acestea, românii trec graniţa să mănânce aceleaşi midii, mai scumpe, în Bulgaria. Pentru că vecinii ştiu şi sunt ajutaţi să facă turism din orice afacere.
Agigea, judeţul Constanţa. La patru kilometri de ţărm, doar câteva balize şi geamanduri înfruntă valurile Mării Negre. Aici, departe de civilizaţie, este ferma de midii a lui Marcel Crivăţ. Singura de acest fel din România.
Pe mare plutesc niste flotori. Sub aceşti flotori există o saulă lungă, pe care sunt atârnaţi colectorii pentru scoici.
Colectorii aceştia sunt de fapt nişte săculeţi în care se intubează puietul de midie.
Saule lungi de 200 de metri sunt scufundate apoi în apa sărată. E nevoie de aproximativ opt luni pentru ca o singură recoltă să ajungă la maturitate.
Sunt la fel de gusotase crude sau gătite. Cu o singură condiţie - să fie proaspete. Aşa că mateloţii nu zăbovesc prea mult. Prelucrarea se face direct pe mare, pentru ca atunci când nava ajunge la mal, midiile să ia deja drumul magazinelor şi restaurantelor.
Întreţinerea unei astfel de ferme costă enorm. Iar în acest moment, subvenţii pentru o astfel de afacere nu există. Descurajaţi de cheltuieli şi birocraţie, investitorii fug. Iar ferma de midii rămâne una singură. Când vremea rea compromite recolta, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, patronul rămâne cu pierderile, iar restaurantele... cu midii de import, scoase direct din congelator.
Vecinii bulgari, în schimb, au ştiut să facă turism ŞI dintr-o astfel de afacere. Peste graniţă, nu departe de Balcic, o fermă de midii a reuşit să ajungă în câţiva ani una dintre cele mai populare destinaţii de pe litoralul Bulgariei.