S-a încălzit afară şi eşti tentat, ca în fiecarea weekend, să evadezi în afara oraşului? Deşi astfel scapi de gălăgie şi poluare, există şi riscul să te accidentezi dacă te abaţi pe potecile din pădure sau să te alegi cu o arsură de la grătar. S-a încălzit afară şi eşti tentat, ca în fiecarea weekend, să evadezi în afara oraşului? Deşi astfel scapi de gălăgie şi poluare, există şi riscul să te accidentezi dacă te abaţi pe potecile din pădure sau să te alegi cu o arsură de la grătar.
Dacă ţi se întâmplă ceva neprevăzut în minivacanţă, dr. Laurenţiu Luca, de la clinica Puls, te învaţă cum să-ţi acorzi primul ajutor în caz de:
Entorsă. Dacă ai călcat strâmb, ai auzit o pocnitură la gleznă, te doare, ţi s-a umflat zona respectivă şi nu mai poţi călca, e posibil să fi suferit o entorsă. Până ajungi la spital nu forţa membrul, aşează-te cu el uşor ridicat pentru a se crea efectul de drenaj, ia un analgezic şi aplică comprese reci. Nu folosi bandaje strânse şi evită să masezi locul respectiv.
Luxaţie. Dacă în cazul entorsei osul revine la poziţia iniţială, când vine vorba de luxaţie acesta rămâne deplasat. Asta înseamnă că ligamentele s-au rupt sau s-au întins destul de mult. De această dată nu vei mai putea folosi deloc piciorul, o să observi o poziţie ciudată a alinierii osoase, iar sponan apare o vânătaie însoţită de o durere aproape insuportabilă. De aceea, până te vede un medic de specialitate, încearcă să-ţi imobilizezi zona afectată cu un material, dacă nu ai atele.
Fractură. Este mai gravă decât entorsa şi luxaţia, necesitând atele făcute din scânduri mici, beţe sau orice ai la îndemână. Când reuşeşti să-ţi procuri atelele, nu le pune direct pe piele, ci peste un material, astfel încât să nu jeneze osul deplasat. Dacă fractura e însoţită şi de hemoragie, opreşte-o printr-un pansament curat pentru a evita infecţiile. Pentru a-ţi ameliora durerea p