UDMR avertizează că pot apărea tensiuni şi conflicte etnice după ce instanţa şi guvernul Ponta au pus cruce înfiinţării facultăţii în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş. Preşedintele Uniunii, Klemen Hunor, a calificat drept "hotărâri împotriva legii" deciziile instanţei prin care se suspendă aplicarea hotărârii de guvern de înfiinţare a facultăţii în limba maghiară, precum şi de recunoaştere a Cartei universitare de la UMF Târgu Mureş în care o asemenea formă de organizare nu este prevăzută. Mai mult, el a spus că retragerea de către cabinetul Ponta recursului formulat de fostul guvern Ungureanu este "o decizie greşită".
"Am foarte mult timp, stau de vorbă cu foarte mulţi oameni şi constat că toate deciziile luate până acum de Guvernul USL au fost recepţionate foarte, foarte prost şi, ca un atac împotriva drepturilor obţinute. Dacă Guvernul USL merge în această direcţie şi cu acest ritm şi justiţia nu apără legile existente şi nu apără aplicarea legilor, ci ia hotărâri care mai mult instigă la nerespectarea legilor în vigoare, atunci sigur că se poate ajunge în foarte scurt timp la nişte tensiuni şi conflicte şi la o situaţie care, din punct de vedere politic, va lăsa urme destul de grave", a susţinut liderul UDMR, citat de Mediafax.
Kelemen a adăugat că deciziile instanţei sunt "pentru neaplicarea legii învăţământului". "Justiţia dă hotărâri împotriva legii. Nu putem accepta aşa ceva", a spus el.
Kelemen a apreciat că situaţia de la Târgu Mureş este de fapt o răfuială a PNL cu UDMR. "Noi cerem drepturi pentru minoritatea naţională, şi nu pentru UDMR. Dreptul de a învăţa în limba maternă la Universitatea de Medicină şi Farmacie nu este pentru mine. Eu nu mai vreau să fac încă o facultate. Nu eu trebuie să învăţ în limba maghiară. Nu pentru conducerea UDMR cerem noi drepturi, ci pentru comunitatea maghiară", a s