Până în anul 2004, nimic nu mişca în cartierele din sectorul 5 fără acordul clanului Cămătarilor, cea mai cunoscută și cea mai periculoasă grupare interlopă din Capitală la acea vreme.
Acuzaţiile care li se aduceau în mai multe dosare cuprindeau o listă lungă de infracţiuni printre care - proxenetism, lipsire de libertate, cămătărie, recuperări de bani, cereri de taxe de protecţie, trafic de persoane şi şantaj. Tot atunci au ajuns după gratii şi părinţii interlopilor, Smaranda şi Constantin Stoica, dar şi sora lor, Angela.
Frații Nuțu și Sile Cămătaru au dominat lumea interlopă şi afacerile necurate, din stradă ani la rând. Potrivit procurorilor, gruparea condusă de cei doi, era structurată pe principiile unui grup criminal organizat.Autoritățile spun că reţeaua Cămătarilor „şi-a extins sfera de influenţă în cadrul lumii interlope a municipiului Bucureşti, având pretenţia să obţină beneficii materiale de pe urma oricăror activităţi infracţionale care erau derulate de membrii grupării sale ori de către persoanele care ajungeau să se afle sub controlul său”.
Cămătărie și trafic de persoane
Astfel, reţeaua Cămătarilor ar fi comis numeroase infracţiuni de cămătărie, lipsire de libertate, deposedare de bunuri sau trafic de persoane. Alături de cei doi frați în 2008 au fost trimise în judecată încă 31 de persoane printre care mama și sora acestora. Un an mai târziu, Tribunalul Bucureşti, prima instanță care a judecat dosarul, a decis să îl condamne pe Nuţu Cămătaru la 13 ani de închisoare, iar pe Sile la 15 ani.
Curtea de Apel Bucureşti, cea care a judecat apelurile membrilor clanului a decis însă reducerea pedepselor. Astfel, Nuţu Cămătaru a primit 6 ani de închisoare în timp ce fratele său a rămas cu 13 ani din condamnarea iniţială de 15 ani.
Procurorii au decis să atace această sentință cu recurs. Procesul a ajuns astfel pe rolul insta