O serie de imagini alb-negru arată care a fost dimensiunea exactă a tragediei de la Cernobîl, adevăr pe care autorităţile sovietice au încercat să-l ascundă, notează Mediafax.
La scurt timp după catastrofa nucleară, patru fotografi profesionişti, Anatoly Rasskazov, Valery Zufarov, Igor Kostin şi Volodymyr Repik, au surprins imagini tulburătoare cu efectele exploziei, scrie Daily Mail.
Dintre cei patru, Rasskazov şi Zufarov au plătit cu viaţa pentru aceste cadre, iar Kostin este în permanenţă bolnav ca urmare a expunerii la radiaţii. Singurul care pare să fi scăpat de efectele radiaţiilor a fost Volodymyr Repik.
În calitate de fotograf oficial al reactorului nuclear, Anatoly Rasskazov a primit permisiunea de a capta imagini la doar câteva ore de la explozie. Fotografiile realizate de acesta au fost analizate de o comisie în seara acelei zile, iar apoi au fost confiscate de serviciul secret sovietic.
Numai două dintre fotografiile lui au fost publicate în 1987, fără însă a se menţiona numele celui care le-a realizat.
Anatoly Rasskazov a murit în 2010, la 66 de ani, după ce timp de mulţi ani a suferit de cancer şi de o afectiune hematologică provocată de radiaţii.
Valery Zufarov, care a realizat fotografii la locul tragediei dintr-un elicopter, a decedat în 1993, la vârsta de 52 de ani, tot din cauza unor maladii apărute ca urmare a expunerii la radiaţiile de la Cernobîl.
Igor Kostin, care acum are 76 de ani, lucra atunci la agenţia de presă Novosti şI a fost trimis la Cernobîl, în ziua accidentului. El a reuşit să urce într-un elicopter militar şi a făcut imprudenţa de a deschide fereastra pentru a surprinde imaginile. Deşi era protejat de un costum, la fel şi instrumentele sale, radiaţiile au fost atât de puternice încât toate imaginile surprinse au fost distruse.
După 9 zile s-a întors la locul catastrofei, unde i-a