Pentru imbunatatirea competitivitatii in tarile vecine si pentru a revigora zona euro, Bundesbank apreciaza ca este strict necesara o accelerare a inflatiei in Germania.
Conform unui scenariu, publicat de Comisia pentru Finante a Camerei Inferioare a Parlamentului german - Bundestag, Germania ar trebui sa aiba, in viitor, o rata a inflatiei care sa se situeze deasupra mediei in zona euro, fara vreo interventie directa a Bancii Centrale, scrie La Tribune.
Pozitia poate parea surprinzatoare, daca tinem seama de faptul ca Bundesbank ar trebui sa apere pozitia BCE, de tinere a inflatiei sub 2%. Totusi, problema se nuanteaza, atunci cand observam ca cerinta BCE priveste intreaga zona euro, iar Banca Centrala a Germaniei se refera numai la propria inflatie, cea dintre propriile ei granite.
Rezulta ca pragmatismul organelor financiare germane vizeaza scaderea inflatiei tuturor celorlalte tari din zona euro sub 2%, pentru ca "una peste alta" ele sa se echilibreze cu inflatia de peste 2% pe care si-o va putea permite Germania.
Judecand teoretic, expertii germani considera ca o accelerare a cresterii preturilor ar scumpi produsele germane in exterior, dar, totodata, ar stimula competivitatea din tarile cu o inflatie mai modesta, spre beneficiul lor.
Fireste ca toate acestea sunt incurajate numai in conditiile cand fluctuatiile inflatiei au loc fara interventia pe piata a bancii centrale, asupra inflatiei.
Banca germana porneste de la ideea ca tarile vecine sufera de un deficit de competitivitate in raport cu puterea economica a Germaniei.
Aprecierea poate fi corecta, dar punand astfel problema, oricine se poate intreba in ce masura inflatia este singurul factor care ar corecta eventualele lacune tehnice, organizatorice sau de concept, de care sufera, in competitivitatea lor, tarile aflate "la perifer